Durerile de genunchi apar din cauza excesului de greutate, uzurii articulațiilor, sportului și a diferitelor alte leziuni. Iată ce ne explică Dr. Marcel Pinheiro .
Principalele cauze ale durerilor de genunchi, inclusiv uneori noaptea, sunt următoarele.
O leziune a genunchiului apare în urma unei căderi, a unei contuzii, a unui impact, a unei răsuciri a genunchiului sau a unei fracturi. În aceste cazuri, durerea se manifestă la nivelul întregului genunchi sau în anumite zone, în funcție de locul în care s-a produs leziunea.
CITEȘTE ȘI: Cum poți ameliora durerile de genunchi: Fără medicamente sau fizioterapie
Ruptura ligamentelor genunchiului poate apărea din cauza unei luxații după un impact puternic sau, de exemplu, a răsucirii genunchiului în timpul unei schimbări bruște a direcției mișcărilor. De obicei, atunci când ruptura de ligamente este ușoară, nu este nevoie de un tratament specific – dar ar trebui să fie întotdeauna evaluată de un ortoped sau de un fizioterapeut.
Tendinita este o inflamație a tendonului genunchiului. Tipul de durere variază în funcție de localizarea tendonului. În general, unul dintre simptomele caracteristice ale tendinitei este durerea la nivelul genunchiului după întinderea piciorului. Aceasta este mai frecvent întâlnită în sporturi precum alergarea, ciclismul, baschetul, fotbalul și tenisul. Poate apărea la persoanele în vârstă din cauza uzurii naturale a articulației.
Este o inflamație a bursei – care este un mic sac de lichid care acționează ca un amortizor de șocuri pentru a reduce frecarea dintre tendoanele, oasele și mușchii articulațiilor. Genunchiul are 11 burse. Acțiunile comune, cum ar fi aplecarea sau îngenuncherea repetată, în sporturi precum judo, volei și fotbal, căzăturile și/sau impacturile pot provoca bursita preplătită – care provoacă durere și umflături în zona superioară a genunchiului. Obezitatea și osteoartrita pot provoca bursita anserină, numită și „labă de cioară” – care provoacă durere în zona interioară a genunchiului, chiar sub articulație.
Osteoartrita sau artroza genunchiului este o boală reumatismală care provoacă degenerarea cartilajului genunchiului și dureri cronice. O astfel de boală afectează activitățile de zi cu zi, provocând dureri la nivelul genunchilor atunci când mergeți, după o zi obositoare, după ce ați stat mult timp în picioare sau ați urcat scările.
O boală autoimună, inflamatorie cronică, care provoacă rigiditate articulară, umflături și dureri. Durerea de genunchi la trezire este mai intensă în primele minute ale dimineții și se ameliorează cu mai multă mișcare.